A może coś słodkiego na obiad? Przygotowaliśmy przepis na posiłek, który wygląd jak deser, znakomicie smakuje, a na dodatek jest zdrowy, pełnowartościowy i zawiera mniej kalorii niż popularny batonik! Z powodzeniem można serwować go jako propozycje obiadową, przyjemna odmiana prawda?
Składniki:
– 3 łyżki mąki żytniej razowej
– 2 łyżki mąki pszennej z pełnego ziarna
– 1 łyżeczka naturalnego kakao
– 150g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
– 125g chudego twarogu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
– szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– stewia
– 100ml wody
– przyprawa do piernika, cynamon
Przygotowanie:
4-5 tabletek stewii rozgnieść, dodać żelatynę i rozpuścić w 50ml gorącej wody. Dodać szczyptę cynamonu, 1 łyżkę jogurtu oraz twaróg. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki.
W misce umieścić mąkę, kakao, proszek do pieczenia, odrobinę sody oraz przyprawę do piernika. Dodać olej kokosowy, pozostałą część jogurtu oraz stewię (8-10 tabletek) rozpuszczoną w około 50ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać na ciasto (w razie konieczności podlać odrobinę wodą).
Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć grubość około 1cm).
Piec w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie przekroić na połowę i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Jedną część ciasta, która posłuży jako spód posmarować masą serową i przykryć drugą częścią. Delikatnie docisnąć i umieścić w lodówce na około 2 godziny.
Kaloryczność (całego ciasta): 405 kcal
Białko: 32g
Tłuszcz: 9g
Węglowodany: 49g