Codzienne spożywanie pomidorów spowalnia rozwój raka skóry o połowę – informują naukowcy z Ohio State University na łamach pisma “Scientific Reports”
Badania prowadzono na myszach, które przez 35 tygodni otrzymywały codziennie pożywienie zawierające 10 proc. sproszkowanego ekstraktu z pomidorów. Następnie gryzonie poddano ekspozycji na promieniowanie UV. Okazało się, że w porównaniu z grupą kontrolną (nie spożywającą pomidorów), u myszy tych rozwinęło się o 50 proc. mniej nowotworów skóry. Co jednak ciekawe, efekt ten był widoczny tylko u osobników płci męskiej. W przypadku samic nie odnotowano znaczących różnic.
Jak wynika z wcześniejszych obserwacji, nowotwory skóry u samców myszy po ekspozycji na promieniowanie UV rozwijają się w szybszym tempie oraz są większe i bardziej agresywne.
– Te badania uświadamiają, że rozpatrując różne strategie prewencyjne, musimy brać pod uwagę różnice pomiędzy płciami. To, co działa w przypadku mężczyzn, nie zawsze przynosi rezultaty u kobiet i na odwrót – zauważa autorka analizy dr Tatiana Oberyszyn.
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że regularne spożywanie pasty pomidorowej zmniejsza ryzyko poparzeń słonecznych. Dzieje się tak najprawdopodobniej dzięki karotenoidom, odpowiedzialnym za barwę pomidorów, które są magazynowane w skórze i mogą chronić ją przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Najskuteczniejszym z karotenoidów okazał się likopen, który posiada właściwości przeciwutleniające i jest głównym naturalnym pigmentem w pomidorach. Porównując likopen spożywany w pomidorach z tym dostępnym w postaci suplementu, badacze stwierdzili, że ten pierwszy skuteczniej chroni przed negatywnym wpływem promieniowania. Dlatego też naukowcy podejrzewają, że istotne może być współdziałanie innych związków obecnych w pomidorach.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce