Zdrowe i wyjątkowo smaczne naleśniki na bazie bezglutenowej mąki z amarantusa i soi, polane sosem porzeczkowym i odrobiną czekolady, oto moja dzisiejsza propozycja dla wszystkich, którym brakuje pomysłu na posiłek.
Składniki:
– 30 g mąki z amarantusa
– 20 g mąki sojowej
– 5 białek
– 1 żółtko
– 200 g czerwonej porzeczki
– 2 kostki gorzkiej czekolady (80 – 90 % kakao)
– 1 łyżeczka naturalnego kakao
– 50 ml kefiru
– szczypta przyprawy do piernika
– stewia
Przygotowanie:
Żółtko, rozgniecioną stewię (proponuję około 10 tabletek), mąkę, kakao i przyprawę do piernika połączyć w misce. Dodać kefir oraz pianę ubitą z białek. Dokładnie wymieszać i usmażyć naleśniki. Porzeczki zmiksować w blenderze z 2 łyżkami wody (tu również można dodać stewię). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gotowe naleśniki polać sosem porzeczkowym oraz płynną czekoladą.
Kaloryczność: 460 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 42 g