Przygotowanie tego zdrowego dania wymaga nieco czasu, ale zapewniamy, że warto!
Składniki:
– 200g polędwicy wołowej
– 70g makaronu razowego z pełnego ziarna
– 50ml czerwonego wytrawnego wina
– 3-4 suszone śliwek
– 5 sztuk cebuli szalotka
– 1/2 jabłka
– 1 łyżka jogurtu greckiego
– sół ziołowa, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, biały pieprz
– przegotowana woda
Przygotowanie:
Mięso natrzeć pieprzem, ponakłuwać goździkami, posypać solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Odstawić na 10-12 godzin do lodówki. Następnie usunąć goździki i umieścić mięso w garnku lub brytfance. Dodać cebulę, suszone śliwki, pokrojone na ćwiartki jabłka, wino oraz 1/2 szklanki wody. Dusić na wolnym ogniu (można również przygotować w piekarniku), podlewając od czasu do czasu wodą, przez około 90 minut.
Wyciągnąć mięso, a do powstałego wywaru dodać jogurt i zmiksować blenderem do uzyskania gęstego sosu.
Makaron ugotować, ułożyć na talerzy wraz z kawałkami mięsa i polać sosem.
Kaloryczność: 481 kcal
Białko: 44g
Tłuszcz: 5g
Węglowodany: 65g