Znudził wam się tradycyjny, gotowany na parze indyk czy kurczak i chcielibyście urozmaicić posiłki, ale myślicie, że to nie możliwe bez szkody dla sylwetki? Poniżej dowód na to, że w fit kuchni niemal wszystko jest możliwe!
Ryż z indykiem w mleku kokosowym
Składniki:
– 80 g ryżu basmati
– 120 g mięsa z indyka
– 100 ml mleka kokosowego
– 1 gruszka
– świeża pietruszka
– kawałek imbiru
– sok z 1/2 cytryny
– 400 – 450 ml wody
– biały pieprz, szczypta chili
Przygotowanie:
W garnku połączyć mleko kokosowe i wodę, a następnie umieścić na gazie. Kiedy płyn zacznie się gotować, dodać sok z cytryny, biały pieprz, szczyptę chilli, tarty imbir, ryż oraz pokrojonego na kawałki indyka. Gotować przez około 10 minut, a następnie dodać pokrojoną w plasterki gruszkę. Gotować jeszcze przez około 5 minut, do odparowania większości płynu. Gotową potrawę umieścić w misce, a następnie dodać posiekaną pietruszkę.
Kaloryczność: 643 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 19 g
Węglowodany: 86 g
Jacek Bilczyński