Z cukrzycą zmaga się wiele osób, a ich życie kojarzy się nam bardzo często z jednym wielkim wyrzeczeniem. Sekret tkwi jednak w odpowiednio dobranych produktach
Cukrzyca jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się zwiększonym poziomem cukru we krwi, przyczyną czego jest niedobór insuliny w organizmie. Liczba diabetyków na świecie ciągle rośnie, a samą chorobę coraz częściej przyporządkowuje się do kategorii „choroby cywilizacyjne”. Warto jednak pamiętać o tym, że można z nią żyć, trzeba jednak odpowiednio dobierać dietę.
Z pewnością nie ma jednej oficjalnej diety dla wszystkich diabetyków. Dieta zależna jest między innymi od wagi, wzrostu, wieku, aktywności fizycznej oraz własnych upodobań. Dobrze jest jednak pamiętać o tym, aby posiłki w ciągu dnia były równomiernie rozłożone, tak aby przerwy między nimi nie przekraczały 3 godzin.
W skład diety cukrzyka powinno wchodzić pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż czy kasza gryczana. Wszystko z powodu ich zawartości, a dokładniej węglowodanów złożonych i skrobi. To one stanowią główne źródło energii. Idąc tym tropem warto natomiast omijać węglowodany proste, które zawarte są między innymi w słodyczach. W przypadku wydzielenia się lub wstrzyknięcia zbyt dużej ilości insuliny wskazane jest jednak zjedzenie małych ilość słodkości podnosząc tym samym poziom cukru we krwi. Kolejnym kluczowym składnikiem diety diabetyka są kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zawarte na przykład w rybach, oliwie z oliwek, nasionach słonecznika. To właśnie one zastępują diabetykom tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli chodzi o białka to najlepiej będzie jeżeli o ich spożyciu zdecyduje lekarz. Ważne jest natomiast, aby białek zwierzęcych i białek roślinnych było mniej więcej tyle samo.
To, że w diecie diabetyka widoczne są pewne ograniczenia nie oznacza, że jest ona nudna. Odpowiednio dobrana będzie nie tylko pomocna w walce z chorobą, ale i smaczna.
Źródło: www.prasoweinfo.pl