Składniki:
– 100 g mięsa z indyka
– 10 pieczarek
– 1/3 cukinii
– 1/3 czerwonej papryki
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– świeży rozmaryn
– koperek
– szczypta czarnego pieprzu
– ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mięso i paprykę pokroić w kostkę, z pieczarek odciąć ogonki, cukinię pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Na patyczek nabijać naprzemiennie kawałek mięsa, paprykę, pieczarkę oraz cukinię. Odrobinę oleju wymieszać z drobno posiekanym ząbkiem czosnku, rozmarynem i szczyptą pieprzu, a następnie przy użyciu pędzelka posmarować szaszłyki. Grillować na tradycyjnym lub elektrycznym grillu przez około 7 – 8 minut. Gotowe szaszłyki posypać siekanym koperkiem.
Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Mimo, że są to uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone (stanowią 90 proc. oleju kokosowego), spożywane w niewielkich lub umiarkowanych ilościach mogą przynieść wiele korzyści.
Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) to wyjątkowa grupa czystek tłuszczu, ponieważ są one metabolizowane inaczej niż pozostałe tłuszcze. Po dostaniu się do organizmu nie zostają zamienione w tkankę tłuszczową, lecz są od razu wykorzystywane do produkcji energii, a co za tym idzie – do przyśpieszenia tempa przemiany materii.