Orkisz znali i doceniali już starożytni. Jest on jedną z odmian pszenicy, który skupia w sobie wiele wartości odżywczych. Zawiera m.in. sporo białka, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego
Zdrowy styl życia i odpowiednie odżywianie to już pewien trend, w który starają się wpisywać nie tylko konsumenci, ale i producenci. Tworzą oni zupełnie nowe produkty, mające być odpowiedzią na promowany prozdrowotny styl odżywiania. Jedną z takich odpowiedzi jest pojawiająca się coraz częściej na półkach kasza orkiszowa.
Kasza orkiszowa ma łagodny, przyjemny, orzechowy smak. Jest łatwo strawna i niezwykle sycąca. Jej zalety można wymieniać bez końca. Korzystnie oddziaływuje na naszą psychikę w naturalny sposób poprawiając nastrój. Jest również przydatna, kiedy odczuwamy zmęczenie, poprawia wydolność organizmu. Jest zalecany także przy alergiach oraz wzmożonej podatności na infekcje. Oznacza to, że pozwala ona nie tylko na dobre samopoczucie, ale i lepszy stan zdrowia. Nie należy się obawiać jej smaku. Zazwyczaj oceniany jest on jako uniwersalny, a dzięki niemu nasza kuchnia może być po prostu ciekawsza.
Do czego najlepiej używać kaszy orkiszowej? Do niedawna kaszy używano właściwie wyłącznie jako dodatku do mięs. Trendy związane ze zdrowym odżywianiem sprawiły jednak, że coraz częściej można znaleźć przepisy z kaszą w roli głównej. Dzięki niej da się zrobić pyszne sałatki, risotta, a nawet desery.
Źródło: FlyPR