Produkty zbożowe z pełnego ziarna są ważnym źródłem składników odżywczych i powinny być składnikiem codziennej diety. Jednym z głównych i najbardziej wartościowych składników tych produktów jest błonnik, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit i ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Jest również niezbędny w procesie prawidłowego trawienia
Oprócz wspomagania funkcji przewodu pokarmowego, składniki pełnego ziarna posiadają żelazo niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek. Na odporność naszego organizmu wpływają również inne składniki pełnego ziarna między innymi magnez, cynk i fosfor, odpowiedzialne m.in. za budowę kości i zębów, prace mięśni i układu metabolicznego. Produkty pełnoziarniste są również niezwykle ważne w diecie dla kobiet w ciąży, ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego.
Makaron na stałe zagościł w codziennej kuchni Polaków. W Diecie śródziemnomorskiej, która jest coraz bardziej popularna obecność makaronu jest kluczowa do wykonywania aktywności fizycznej: węglowodany „pracują” dla nas jak ekologiczne paliwo, które nie zostawia w organizmie żadnych pozostałości. Najnowsze badania podkreślają, że węglowodany pełnią ważną rolę w zróżnicowanej diecie.
W przeciwieństwie do powszechnej opinii węglowodany nie są przyczyną otyłości. Nawet dieta odchudzająca uwzględnia właściwą dawkę tłuszczów, białka i… węglowodanów! Ich odpowiedni balans jest podstawą zdrowej diety. Talerz makaronu dostarcza więc nam niezbędnej energii,
Dla wszystkich bardziej „fit” lubiących makarony i dla miłośników produktów z pełnego ziarna włoska mamy pyszne rozwiązanie pełnoziarnisty makaron Agmesi.
Nie wszystkie makarony są podobne….
Nasza Historia rozpoczęła się w 1824 roku w Pontedassio i opowiada o prawie 200 latach doświadczenia i miłości do makaronu.
Co nas wyróżnia?
Nasz makaron jest charakterystyczny dla regionu Liguria (północno-zachodnia część Włoch). W naszym procesie produkcyjnym stawiamy na najlepszą jakość ziarna pszenicy durum, powolny proces suszenia (15 godz. dla spaghetti Agnesi) i unikalną recepturę. Nasz makaron zawsze pozostaje al. dente , gotujemy go krócej niż tradycyjne włoskie makarony pochodzące z południa.
Nasze makarony pełnoziarniste dostępne są w czterech formach: tradycyjne Spaghetti i Penne Rigate, fantazyjne Gemelli, idealne do sałatek i lekkich dań z pomidorami i płaskie Linguine, które świetnie łączą się z sosem pesto.
Więcej na:http://www.agnesi.it/pl/
Wypróbuj na lato pyszny przepis na domowe pesto syclijskie:
PENNE RIGATE ALLA PESTO SICILIANA
czas przygotowania: 15 minut, porcja dla czterech osób
SKAŁDNIKI:
320 g makaronu pełnoziarnistego Penne Rigate Agnesi
100 g słonego sera ricotta, 2 ząbki czosnku,
100 g suszonych pomidorów, namoczonych w wodzie, 10 listków bazylii, 100 ml oliwy extra vergine, 100 g obranych, opiekanych migdałów, sól, pieprz, peperoncino.
PRZYGOTOWANIE:
Umieścić składniki w moździerzu w następującej kolejności: czosnek, sól, pieprz, peperoncino, pomidory, migdały, oliwę, bazylię, ser. Tak powstały sos pesto połączyć z ugotowanym makaronem.