Moda na zdrowy tryb życia sprawiła, że coraz częściej korzystamy z takich produktów jak kasza orkiszowa. Takie zachowania to z pewnością dobra strona ulegania trendom. Co takiego daje nam orkisz?
Kasza orkiszowa, a więc jeden z gatunków pszenicy, wspiera wiele działań, które mają miejsce w naszym ciele. Dzięki niemu łatwiej jest budować mięśnie, a także zwiększyć wydolność organizmu. To on pozwala nam także poprawić odporność oraz samopoczucie. Nie tylko jest ona bardzo sycąca, ale i jest sporym wsparciem dla naszego układu pokarmowego. Warto zauważyć, że przy tym wszystkim jest ona lekkostrawna.
Skąd tyle właściwości? Kasza orkiszowa jest źródłem wielu substancji odżywczych. Dostarcza bowiem spore ilości białka, błonnika pokarmowego, fitosteroli, a także wielu witamin, m.in. A, E czy D. Dzięki niej do naszego organizmu trafiają również składniki mineralne np. cynk, miedź czy selen.
Ten produkt może się przydać właściwie przy każdej z potraw. Sprawdza się jako składnik sałatek, risotta, a także słodkich deserów. Z powodzeniem możemy użyć kaszy orkiszowej również podczas przygotowywania mięs czy warzyw. Przyrządzenie jej nie powinno sprawić właściwie żadnych problemów. Dobrze jest jednak zadbać o to, aby nie zawierała ona domieszek innych zbóż.
Orkisz jest znany i ceniony już od czasów starożytnych, stanowi skarbiec wartości odżywczych. Ma łagodny, przyjemny, orzechowy smak. Jest łatwo strawna i niezwykle sycąca. Jej zalety można wymieniać bez końca.
Źródło: FlyPR