Rozwijający się organizm dziecka musi otrzymywać systematyczniei regularnie niezbędne składniki odżywcze i witaminy. Każdy twój posiłek powinien więc być prawidłowo skomponowany. Prawidłowo zbilansowana dieta w ciąży pozwoli ci zgromadzić rezerwy na czas karmienia piersią, czyli tłuszcze, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre substancje mineralne. Poniżej znajdują się wskazówki, w jaki sposób komponować poszczególne posiłki, by codzienna dieta była dobrze zbilansowana i składała się z pełnowartościowych produktów niezbędnych zarówno dla matki, jak i dla dziecka.
Jedzenie czterech, pięciu posiłków o regularnych porach w ciągu dnia zapewnia kobiecie ciężarnej oraz rozwijającemu się dziecku podaż niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Jeśli regularnie spożywasz posiłki, to odnosisz następujące korzyści:
- nie występują spadki stężenia glukozy (cukru) we krwi, dzięki czemu nie pojawiają się napady głodu utrudniające kontrolowanie, co i ile jesz,
- zapobiegasz odkładaniu się niechcianych zapasów tkanki tłuszczowej, ponieważ organizm
Przykładowy jadłospis:
Pierwsze śniadanie
- Płatki owsiane lub żytnie z ziarnami dyni bądź słonecznika, pięcioma łyżkami suszonej żurawiny, jogurtem naturalnym bez cukru, jedną łyżką miodu, czterema łyżkami malin, borówek lub jagód
- Szklanka soku z aronii
Drugie śniadanie
- Dwie kromki pieczywa razowego z masłem
- Dwa plastry szynki drobiowej
- Dwa liście sałaty
- Dwa średnie ogorki małosolne
- Poł średniej papryki czerwonej
Obiad
- Zupa ogorkowa z makaronem
- Plaster duszonej cielęciny z warzywami lub w sosie własnym
- Dwa, trzy średnie ziemniaki
- Surowka z kapusty kiszonej z oliwą z oliwek
- Kompot truskawkowy
Podwieczorek
- Budyń mleczny
- Trzy herbatniki zbożowe
- Woda mineralna
Kolacja
- Warzywa duszone (seler, pietruszka, marchewka, papryka, brokuły, cebula)
- Dwie, trzy łyżki ryżu
- Szklanka słabej herbaty z cytryną
Źródło: “Jedz za dwojga, nie za dwoje”, Anna Rogulska