Gdy jesteśmy niewyspani, nasz nos jest wyczulony na zapachy pożywienia. Dlatego chętniej sięgamy po przekąski. Warto pamiętać zwłaszcza podczas odchudzania!
Czasami wydaje się, że „amerykańscy naukowcy” badają bardzo dziwne rzeczy. Tym razem jednak badanie wykonane w Feinberg School of Medicine wpisuje się w to, co już wiemy o zależności między snem a żywieniem. W dużym skrócie: im mniej śpimy, tym więcej jemy.
W badaniu uczelni Feinberga analizowano reakcję mózgu na zróżnicowane zapachy. Wśród nich te zupełnie neutralne oraz te kojarzone z pożywieniem. Uczestnicy byli badani kilkakrotnie, a ich głównym zadaniem było wcześniejsze wyspanie się (8 godzin) lub niewyspanie (4 godziny). Dodatkowo sprawdzono, ile po takich nocach uczestnicy jedli.
Efekt to bardzo wyraźne wyczulenie na zapachy jedzenia u osób niewyspanych. Po zbyt małej dawce snu nasz mózg „łaknie” jedzenia i jego zapach jest dla nas znacznie mocniejszy niż na co dzień. Dlatego jeszcze silniej odczuwamy te najmocniejsze zapachy – przekąsek.
Chipsy czy słodkości celowo mają zapach i smak wzmocnione przez producentów, a osoba niewyspana jest szczególnie podatna na ich kuszący aromat. Zaobserwowano silne reakcje na te zapachy w korze okołooczodołowej i korze gruszkowatej, które odpowiedzialne są właśnie za nasz węch.
Źródło: Cogneurosociety.org