Zwykle pesto podajemy z makaronem, ale dziś proponujemy zamianę węglowodanów na białko, czyli kurczak zamiast „pasty”. Jest nawet pyszniej, a do tego bardziej zdrowo!
Makaron z pesto to danie, które wielu z nas uwielbia, a świeżo przygotowane pesto uwodzi zapachem i smakiem. I choć to danie mocno kaloryczne, można sobie na nie pozwolić choćby z uwagi na prozdrowotne zalety samego pesto.
Przejdźmy przez listę składników: Bazylia to nie tylko aromatyczna przyprawa, ale też zioło lecznicze, korzystnie wpływające na przyswajanie składników pokarmu, wspomagające trawienie. Orzechy nerkowca to bogactwo magnezu czy cynku. I choć są bardzo kaloryczne, garścią wrzuconą do pesto absolutnie nie musisz się przejmować. Oliwa z oliwek jest zalecanym do spożycia tłuszczem roślinnym i tak długo, jak nie jest smażona, zachowuje dużą rolę w redukcji „złego” cholesterolu i jest bogatym źródłem witamin: A, E, D i K. Czosnku nie trzeba chyba przedstawiać!
Nie wystarczy? Do sałatki dodajemy więc rukolę, która jest bogata w żelazo, a dzięki witaminie C żelazo to bardzo dobrze się przyswaja. Do tego witaminy A, B i K. Trzeba jedynie lubić jej wyrazisty, zawdzięczany zawartości siarki smak. Przekonani? Więc do roboty! Zaczynamy od pesto.
Składniki:
- 20 g świeżej bazylii
- 75 g orzechów nerkowca (można zamienić na pistacje)
- 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 10-20 g tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku (pikantniejsze pesto wymaga 2-3 ząbków)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie? Po prostu mielimy lub blendujemy wszystko. Warto zacząć od bazylii, oliwy i sera, dzięki czemu szatkowanie orzechów nie narobi tyle hałasu. Dla właściwości pesto jest to oczywiście bez znaczenia. Zmielone na gładką masę pesto odstaw na ok. pół godziny, dzięki czemu stanie się bardziej aromatyczne.
Składniki na sałatkę:
- 1 upieczona pierś z kurczaka
- 100 g rukoli
- 1 awokado
- 100 g pestek słonecznika, dyni, pinii
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Upieczoną wcześniej pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, wykładamy ją na liściach rukoli, dodajemy pokrojone awokado i skrapiamy sokiem z cytryny. Całość polewamy pesto i delikatnie mieszamy, następnie posypujemy ziarnami słonecznika i dyni oraz orzeszkami pinii.