Jedzenie o niestandardowo późnych porach może mieć niekorzystny wpływ na naszą skórę. To ważne w kontekście opalania, procesów starzenia czy ryzyka raka skóry
Można być nocnym markiem, ale lepiej nie uzależniać od trybu życia pory jedzenia – tak wynika z nowych badań przeprowadzonych w USA. Nawet jeśli myślisz, że masz kontrolę nad swoim rytmem dobowym, to skóra ma własny zegar i potrzebuje posiłków o odpowiedniej porze.
Odkrycie jest niespodzianką dla samych badaczy i wymaga dalszego studiowania, jednak już teraz widoczny jest związek między porami jedzenia a odpornością skóry na promieniowanie UV. W dużym uproszczeniu: im bardziej niestandardowe są nasze pory jedzenia, tym gorzej chroniona przed promieniowaniem jest nasza skóra. Staje się wtedy bardziej podatna na oparzenia czy nawet powstanie nowotworów i starzeje się szybciej.
– To zaskakujący wynik. Nie sądziłem, że dla skóry jest istotne to, kiedy jemy – dziwi się dr Joseph S. Takahashi, autor badania prowadzonego na UT Southwestern. Dotąd panowało przekonanie, że z punktu widzenia jakości skóry ważne jest to, co spożywamy, a pora jest drugorzędna.
Prowadzone na myszach analizy wykazały, że żywienie się o nieodpowiednich porach wpływa na to, jak skóra regeneruje się po kontakcie ze słońcem. Odpowiada za to enzym XPA, dzięki któremu skóra wystawiona na słońce nie traci właściwości.
Części badanych gryzoni jedzenie podawano za dnia, choć to zwierzęta nocne. Inne osobniki dostawały pokarm standardowo, a więc wieczorami i nocą. U wszystkich zaobserwowano, że aktywność enzymu XPA jest zależna nie od pory dnia, lecz od pory karmienia. W efekcie u myszy karmionych wieczorami enzym działał prawidłowo i chronił skórę za dnia, natomiast u myszy karmionych za dnia enzym był mniej aktywny w okresie ekspozycji na słońce.
Potwierdzenie tego mechanizmu u ludzi to oczywiście kwestia kolejnych badań. – Jest prawdopodobne, że jeśli jemy o normalnych porach, to nasza skóra otrzymuje standardową ochronę przed promieniami UV. Jeśli jednak mamy nietypowe pory jedzenia, to może spowodować szkodliwe przesunięcie w zegarze biologicznym naszej skóry, jak to było u myszy – powiedział dr Takahashi.
Poza cyklem enzymu XPA zmiana pory karmienia wywołała również inne zmiany, w tym w ekspresji ok. 10% genów naszej skóry. Z kolei już wcześniej inne badania wykazały, że pory spożywania posiłków wpływają na pracę wątroby. Na początku roku ujawniono z kolei, że godziny pobierania pokarmu mają większy wpływ na skuteczność odchudzania niż sama ilość kalorii.
Źródło: UTSouthwestern.edu / Cell.com / Eurekalert.org