Może podbić serce smakiem, ale też wykazuje korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dodawanie imbiru, goździków i pieprzu cayenne do herbaty to świetny pomysł na wzmocnienie odporności i poprawę zdrowia.
Imbir, goździki i pieprz cayenne to naturalne spalacze tłuszczu. O imbirze zdarzało nam się pisać wielokrotnie, choćby z uwagi na jego działanie przeciwbólowe i przeciwbakteryjne, a do tego wzmacnianie odporności. Goździki są jednak częściej uznawane za aromatyczny dodatek do piwa/wina niż element diety. A jednak, dzięki zawartości eugenolu wpływają korzystnie na obniżenie poziomu cukru oraz cholesterolu. Pieprz cayenne przekazuje nam z kolei kapsaicynę, która wykazuje korzystny wpływ przeciwbólowy i antyoksydacyjny.
Oczywiście żadna z tych substancji sama w sobie nie pomoże nam uregulować metabolizmu, a tym bardziej nie odchudzi. Jednak napoje z ich dodatkiem pite codziennie rano poprawią przemianę materii i zadbają o lepszą odporność organizmu. Tym bardziej polecamy opcję dodania tych przypraw do herbaty, zwłaszcza miłośnikom pikantnych i wyrazistych smaków.
Składniki:
- czarna herbata
- 4 cm korzenia imbiru
- 3 goździki
- szczypta pieprzu cayenne
- Sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Herbatę parzymy przez ok 3 minuty. W tym czasie obieramy imbir i ścieramy go na tarce o małych oczkach. Kiedy herbata będzie ciepła, ale nie gorąca, dodajemy starty imbir, sok z cytryny, goździki oraz odrobinę pieprzu. Mieszankę pozostawiamy na kilka godzin w lodówce, pijemy na zimno. Miłośnikom słodkości polecamy dodanie odrobiny miodu do całości, do smaku. A teraz – smacznego i na zdrowie!