Regularne konsumowanie orzechów pomaga zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia migotania przedsionków – informują szwedzcy naukowcy na łamach pisma „Heart”.
Badacze z Instytutu Karolinska zebrali informacje dotyczące sposobu odżywiania i stylu życia ponad 61 tys. mieszkańców Szwecji w wieku od 45 do 83 lat. Ich stan zdrowia był monitorowany przez kolejnych 17 lat (lub do momentu zgonu). W tym okresie w badanej grupie doszło do 3160 zawałów, u 7550 osób występowało migotanie przedsionków, u 972 osób zwężenie zastawki aortalnej, u 983 osób wystąpił tętniak aorty brzusznej, u 3782 osób udar niedokrwienny mózgu, a u 543 osób udar krwotoczny.
Po wzięciu pod uwagę szeregu czynników ryzyka naukowcy stwierdzili, że spożywanie orzechów miało związek z mniejszym ryzykiem migotania przedsionków, a także, choć już nie w tak dużym stopniu, z mniejszym ryzykiem zawału mięśnia sercowego.
Spożywanie jednej porcji orzechów od jednego do trzech razy w miesiącu było związane ze zmniejszeniem ryzyka migotania przedsionków o 3 proc. Jeśli orzechy spożywane były 1-2 razy w tygodniu, ryzyko zmniejszało się o 12 proc., a jeśli trzy lub więcej razy w tygodniu – o 18 proc.
Osoby regularnie spożywające orzechy częściej były lepiej wykształcone i szczuplejsze, prowadziły zdrowszy tryb życia, rzadziej paliły papierosy i rzadziej miały nadciśnienie tętnicze w porównaniu z osobami spożywającymi orzechy bardzo rzadko. Zależność pomiędzy konsumpcją orzechów a migotaniem przedsionków utrzymywała się jednak niezależnie od tych czynników.
Autorzy podkreślają, że orzechy stanowią bogate źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, minerałów i przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce. Fot: Freepik.com