Różnice w budowie kory przedczołowej warunkują ludzką zdolność do dokonywania zdrowszych wyborów żywieniowych – wynika z nowej analizy przeprowadzonej przy współpracy kilku różnych instytucji badawczych.
O jej wynikach poinformowano na łamach „The Journal of Neuroscience”. „Utrzymanie zdrowej diety wymaga konsekwentnego wybierania zdrowej żywności, a powstrzymania się od jedzenia tej mniej zdrowej, za to często bardziej kuszącej – piszą autorzy pracy. – Wymaga to sporej samokontroli”. Tymczasem, jak dodają, ludzie różnią się między sobą zdolnością do takiej samokontroli. Okazuje się, jest to związane z indywidualnymi różnicami w aktywności niektórych rejonów mózgu.
Analizując dane zebrane z kilku wcześniejszych badań i uogólniając ich wyniki naukowcy pod kierunkiem dr Liane Schmidt odkryli, że większa objętość w grzbietowo-bocznej i brzusznej części kory przedczołowej była związana z lepszą samokontrolą dietetyczną. Potwierdziło się to w różnych grupach uczestników oraz w przypadku różnych celów dietetycznych.
„Pokazaliśmy, że osoby z większą ilością istoty szarej w grzbietowo-bocznej i brzusznej korze przedczołowej lepiej radzą sobie z samokontrolą dietetyczną. Oznacza to, że to właśnie różnice neuroanatomiczne w tych rejonach mózgu mogą stanowić ogólny wskaźnik zdolności do samokontroli. Zidentyfikowanie tych markerów neuroanatomicznych może być furtką do opracowania skuteczniejszych strategii zapobiegania lub leczenia otyłości oraz zaburzeń odżywiania” – podsumowują autorzy badania.
Badanie przeprowadzono w Institute du Cerveau et de la Moelle Epinière w Paryżu we współpracy z California Institute of Technology, Sorbonne Universités, University of Toronto, University of Zurich oraz Ecole Normale Supérieure.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce