Antybiotyk może uratować nam życie w walce z trudnymi chorobami. Nie pomoże jednak, jeśli nafaszerujemy nim zwierzęta, które potem spożywamy. Bakterie uodpornią się na jego działanie, a to może mieć tragiczne konsekwencje
O podawaniu zwierzętom antybiotyków niby wiemy wszyscy, ale co z tym robimy? Na ogół nic, a warto wiedzieć, że mięso zwierząt karmionych zbyt dużą ilością leków – zwłaszcza tych „ostatniej szansy” – może okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. Niekoniecznie od razu, niekoniecznie w małych ilościach, a jednak szkodliwe.
To nie wina zwierząt, lecz warunków ich hodowli. W paszy czy wodzie pitnej otrzymują dwukrotnie więcej antybiotyków niż spożywają ludzie, w Polsce to ok. 600 ton rocznie (dane za 2014). Nie muszą być chore – antybiotyki stosuje się u wszystkich zwierząt po to, by poprawić ich odporność i uniknąć chorób przy masowej, przemysłowej hodowli.
Kury, świnie i krowy w Polsce dostają w paszy czy wodzie coraz więcej antybiotyków. W latach 2011-2014 spożycie wzrosło o prawie jedną czwartą, a bezpieczne dawki są przekraczane prawie trzykrotnie. Na deser, Polska jest druga w Europie pod względem podawania zwierzętom antybiotyków „ostatniej szansy”, a więc tych o krytycznym znaczeniu w leczeniu ludzi.
W tym kontekście słowo „faszerowanie” boleśnie pasuje, a faszerując zwierzęta karmimy antybiotykami i siebie. Efekt: coraz więcej bakterii uodparnia się na działanie antybiotyków, a to z kolei prowadzi do coraz trudniejszej walki o zdrowie pacjentów. Rocznie z powodu oporności na antybiotyki umiera 25 tysięcy obywateli Unii Europejskiej!
Dlatego właśnie Fundacja Wiemy co jemy oraz CIWF Polska prowadzą kampanię na rzecz ograniczenia użycia antybiotyków w hodowli zwierząt. Koalicja Ratujmy Nasze Antybiotyki apeluje o zmniejszenie zużycia antybiotyków w całej Unii Europejskiej o 50% do roku 2020 i o 80% do 2050 roku. Wzywa rządy państw członkowskich, producentów żywności i europejskich decydentów politycznych do podjęcia natychmiastowych działań:
- Wprowadzenia zakazu rutynowego profilaktycznego podawania antybiotyków grupom zdrowych zwierząt;
- Wprowadzenia całkowitego zakazu stosowania wszystkich Krytycznie Ważnych Antybiotyków, a także wszelkich grupowych zabiegów z użyciem tych antybiotyków. Krytycznie Ważne Antybiotyki powinny być stosowane wyłącznie w leczeniu poszczególnych chorych zwierząt;
- Podjęcia działań mających na celu poprawę zdrowia i warunków życia zwierząt hodowlanych.
Dane na podstawie CIWF Polska