Wielu jest takich, którzy marzą o nieśmiertelności. Co jednak robić, aby żyć wiecznie? Już od dłuższego czasu naukowcy próbują rozwikłać tę zagadkę. Tym razem postawili na kwasy Omega-3
Okazuje się, że kwasy Omega-3 pochodzące ze źródeł roślinnych redukują przyczyny śmiertelności. Składniki te można znaleźć m.in. w orzechach włoskich. Dodatkowo, kwasy Omega-3 z tłustych ryb zmniejszają ryzyko zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych. Najlepiej jest, jeżeli nasz organizm ma dostęp do obu rodzajów kwasów.
Badania potwierdzające te kwestie zostały przeprowadzane wśród osób starszych zamieszkujących Hiszpanię. Analizy trwały 6 lat, a wzięło w nich udział 7 000 osób. Przez ten czas przyjmowali oni 0,7% dziennej energii kwasów Omega-3. Badania potwierdzają także, że korzystanie z takiej dawki wpływa pozytywnie na stan zdrowia każdego człowieka. Spożywanie roślinnych kwasów Omega-3 zwiększa ochronę przed chorobami układu krążenia w przypadku diety, która obejmuje już Omega-3 pochodzenia morskiego. Jednak o 28% redukują one ryzyko śmiertelności, a konkretnie chorób układu krążenia, nowotworów, demencji itp.
Taka kuracja kwasami Omega-3 przydałaby się przede wszystkim Polakom. Wszystko przez to, że najczęstszą przyczyną śmierci w Polsce są choroby układu krążenia. Stanowią blisko połowę wszystkich zgonów. Za to odpowiada w dużej mierze także niewłaściwy sposób odżywiania się. Dlatego warto ograniczyć spożywanie tłuszczów trans i zwierzęcych na korzyść zdrowych, nienasyconych tłuszczy omega-3. Pomoże to w utrzymaniu lepszego stanu zdrowia, a także urozmaici codzienne menu.
Źródło: Made in PR