Składniki:
– 1/2 średniego batata
– 1 niewielkie awokado
– 1 jajo
– 100 g polędwicy z indyka
– 3 – 4 rzodkiewki
– kilka plasterków mango
– 1 mała cebula dymka
– ząbek czosnku
– biały pieprz, chilli, szczypta soli
Przygotowanie:
Batata pokroić w grube, około 2 cm plastry i ugotować w lekko osolonej wodzie (pokrojony, ziemniak gotuje się znacznie szybciej, wystarczy 15 – 20 minut). Indyka natrzeć czosnkiem, doprawić pieprzem i upiec w piekarniku (około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza). Awokado przekroić, usunąć pestkę i wydrążyć środek. Ugotowane na twardo jajo, wymieszać z posiekanymi kawałkami awokado i pokrojonym w kostkę batatem (należy wcześniej usunąć z niego skórę) oraz indykiem. Dodać siekaną rzodkiewkę, mango i cebulę dymkę. Doprawi chilli, pieprzem i umieścić w wydrążonym awokado.
Kaloryczność: 574 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 26 g
Węglowodany: 53 g