Słowo gluten słyszy się ostatnio niezwykle często. Dieta bezglutenowa to jednak nie tylko panujący trend. To też sposób na dobre samopoczucie i zgrabną sylwetkę
Przejście na dietę bezglutenową nie oznacza, że musimy pozbyć się wszystkiego, co do tej pory trzymaliśmy w naszej kuchni. Wbrew pozorom, wiele produktów jest naturalnie pozbawionych glutenu. W przypadku artykułów zbożowych, które mogą wydawać się najbardziej kontrowersyjne, śmiało możemy stosować: ryż, kukurydzę, proso, amarantus czy tapiokę. Bez żadnych obaw używajmy też kaszy jaglanej oraz gryczanej. Na gluten nie natkniemy się także w przetworach nabiałowych: mleku, kefirach, maślankach, jogurtach naturalnych a także w żółtym i białym serze. Co ze słodkimi przekąskami? One także mogą zostać. Chodzi tu jednak konkretnie o dżemy owocowe, miód oraz budynie domowe z mąki ziemniaczanej.
Kulinarne eksperymenty
Dieta bezglutenowa to istny raj dla żądnych wrażeń sympatyków gotowania. Kreatywność w kuchni nie ma wtedy granic, gdyż podczas przyrządzania potraw trzeba używać różnych trików. Największą zagwozdką może okazać się przygotowywanie wypieków mącznych, np. ciasta na pierogi czy chleba. Dotychczas, ich puszystość gwarantował gluten, który łączył także poszczególne składniki. Jest jednak na to sposób! Aby masa chlebowa nabrała odpowiedniej pulchności, warto skorzystać z porad naszych babć – dodajmy zatem do masy zmiksowanych ziemniaków w mundurkach. Dzięki temu, uzyskamy odpowiednią konsystencję a pieczywo nie będzie się kruszyło. Jeżeli jednak przyjdzie nam ochota na pierogi to dobrze jest zmieszać ze sobą trzy 3 gatunki mąki: ryżową, gryczaną i ziemniaczaną a następnie zalać je wrzątkiem. Po przestygnięciu dodać jeszcze kilka kropel oleju dla sprężystości i gotowe! Nie ma chyba nic lepszego, niż dieta, która nie pozbawia nas przyjemności jedzenia ulubionych potraw.
Oddzielanie glutenu od produktów
Ci, którzy nie czują się w kuchni najlepiej mogą również skorzystać z gotowych specjałów. Producenci dbają teraz o to, aby swoim odbiorcom dostarczyć jak najwięcej bezglutenowych propozycji. Innowacyjne procesy produkcyjne pozwalają na skuteczne oddzielenie i usuwanie glutenu z wykorzystywanych ziaren.
Są i tacy, którzy bez problemu łączą dary natury z tym, co oferują nam dzisiejsi producenci żywności. A wszystko po to by przygotować swoje ulubione przekąski, które pozbawione będą glutenu.
Źródło: Synertime