Jeśli nie znasz diety wegańskiej, pewnie spojrzysz na te burgery sceptycznie. Więc nie myśl o części „wege”, a o burgerach, ale nieco zdrowszych od tradycyjnego fast foodu. Kto wie, może patrzysz na nową kulinarną przygodę…
Do przyrządzenia burgera wegańskiego zamiast wołowiny wykorzystujemy cieciorkę, czyli warzywo, które króluje w kuchni Bliskiego Wschodu, ale i u nas sprawdza się od dawna. Ta strączkowa roślina zawiera dużo białka i jest bardzo pożywna. W kuchni arabskiej wykorzystuje się ją do przygotowywania falafeli, dlatego świetnie sprawdzi się także jako podstawa kotletów do burgera. Z kolei zamiennikiem majonezu będzie ten przygotowany na bazie tofu.
Składniki:
Na burgery:
- 1 puszka cieciorki
- ½ puszki kukurydzy
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka suszonej pietruszki
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tabasco
- pieprz
Na majonez z tofu:
- 180 g miękkiego tofu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki kurkumy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 bakłażan
- 4 łyżki hummusu
- 8 liści sałaty
- garść kiełków
- 4 bułki
Przygotowanie: Do miski wkładamy kolejno odcedzoną cieciorkę, wędzoną paprykę, kumin, suszony czosnek, pietruszkę, musztardę, syrop klonowy, mąkę z ciecierzycy, ketchup, tabasco, sól oraz pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której dodajemy kukurydzę. Następnie formujemy z niej cztery kotlety, które smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony przez około 5 minut.
W tym samym czasie przygotowujemy majonez z tofu. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i mieszamy je ze sobą za pomocą blendera, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Następnie bakłażana kroimy w kilkucentymetrowe plastry, które doprawiamy solą oraz pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez kilka minut.
Bułki przekrawamy na pół i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie dolną cześć bułki smarujemy grubą warstwą hummusu, kładziemy na niej liście sałaty oraz kiełki. Następnie wkładamy gotowego kotleta z ciecierzycy oraz grillowanego bakłażana, którego smarujemy dużą ilością majonezu z tofu. Całość przykrywamy górną częścią bułki. Gotowego burgera przebijamy długą wykałaczką.
Źródło: 38 PR