Co to jest chia?
Chia to gatunek szałwii: szałwia hiszpańska (Salvia hispanica) pochądzący z Meksyku.
Dla starożytnych Azteków i Majów nasiona chia stanowiły główne źródło energii i witalności. Jednak, ten niegdyś podstawowy składnik diety Azteków, na długi czas niemal całkowicie popadł w zapomnienie.
Obecnie roślinę tę ponownie uprawia się w całej Ameryce Południowej i Australii.
Nasiona chia to źródło białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Mają kolor czarny lub biały. Charakteryzują się lekko orzechowym smakiem oraz wysokim stopniem stopniem pęcznienia.
Dlaczego chia?
Niepodważalną zaletą nasion chia jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (między innymi kwas alfa-linolenowy ALA). Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie. Jest to równowartość około 4 kromek (240 g produktu) chleba lub około 2 bułek przygotowanych według receptur firmy Komplet.