Po pyszny chleb z ziarnami wcale nie trzeba biegać do pobliskiej piekarni. O tym, że jemy coś zrobionego z naturalnych składników najlepiej się przekonamy robiąc to własnoręcznie
CHLEB Z ZIAREN
- 500g pestek dyni
- 300g pestek słonecznika
- 200g sezamu
- 150g siemienia lnianego
- 100g orzechów włoskich
- łyżka stołowa miodu
- 4 jajka
- łyżeczka oliwy z oliwek
Wszystkie suche składniki wymieszałam. Jajka i miód zmiksowałam, a następnie całość wlałam do nasion i porządnie wymieszałam.
Kolejna czynność to przygotowanie formy do pieczenia. Do pieczenia użyłam tzw. keksówki, którą uprzednio wyłożyłam papierem do pieczenia i zwilżyłam z oliwą z oliwek. Całość otrzymanej masy przelałam do formy i ubiłam poprzez kilka uderzeń formą o blat stołu. Chleb piekłam godzinę w stu sześćdziesięciu stopniach w trybie góra-dół.
Emilia Zielonka