Zdrowe, pyszne, dyniowe ciasto z truskawkami i musem waniliowym, poparte sporą zawartością protein! Macie ochotę?
Składniki (na 2 porcje):
– 80 g mąki pełnoziarnistej
– 150 – 200 g miąższu z dyni
– 1 całe jajo
– 1 białko
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 200 g twarożku homogenizowanego
– 150 g truskawek
– 1 łyżka żelatyny
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 – 2 krople rumowego aromatu do ciasta
– 1 kropla aromatu waniliowego
– cynamon
– stewia
Przygotowanie:
Żółtko łączymy z rozgniecioną stewię (około 10 tabletek), dodajemy olej kokosowy, zmiksowany miąższ z dyni i aromat rumowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Ubijamy pianę z 2 białek i i łączymy z masą dyniową. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i łączymy łyżką wszystkie składniki. Przekładamy do silikonowej formy, umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 50 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie mieszamy twarożek z rozgniecioną stewią (około 5 tabletek), aromat waniliowy i rozpuszczoną w 30 – 40 ml ciepłej wody żelatyną. W oddzielnym naczyniu rozgniatamy widelcem truskawki. Ciasto kroimy wzdłuż na dwie połówki, spód umieszczamy ponownie w foremce, układamy rozgniecione truskawki, przykrywamy drugą częścią ciasta, zalewamy masą twarogową i posypujemy cynamonem. Umieszczamy w lodówce na około 3 – 4 godziny (aż żelatyna się zetnie).
Kaloryczność (1 porcji): 297 kcal
Białko: 16 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 38 g