Ciąża stanowi ten okres w życiu kobiety, w którym sporo się zmienia. Wiele pań woli jednak przetrwać ten czas nie zważając na żadne odstępstwa od dotychczasowych nawyków
Trzeba zacząć od tego, że zbyt wiele kobiet nie ma wystarczającej wiedzy na temat zmian w zakresie żywienia podczas ciąży. Co istotne, większość nie zmienia nic w swojej diecie. Dbanie o odpowiednie odżywianie wcale nie jest jednak trudne. Wystarczy skupić się na kilku podstawowych zasadach.
Na myśl przychodzą od razu warzywa i owoce. Choć jedzenie ich jest ważne przez całe nasze życie to w przypadku kobiet w ciąży wydaje się być jeszcze bardziej uzasadnione. Warzywa i owoce są źródłem wielu witamin i składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju płodu, jak witamina C, która ułatwia wchłanianie i przyswajanie żelaza, karotenoidy, foliany, które zmniejszają ryzyko wad wrodzonych układu nerwowego. Spożywanie ich jest istotne również z powodu ich zawartości błonnika pokarmowego. Poprawia on przemianę materii i zmniejsza ryzyko zaparć.
– W ciąży najlepiej jeść warzywa przyrządzane na parze, bo surowe są ciężej strawne i dłużej zalegają w układzie pokarmowym. Mogą powodować więcej dolegliwości, takich jak refluks czy dyspepsja, zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży – uważa prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, ekspert w zakresie żywienia człowieka. Ważne, aby warzywa nie były jednak zbyt rozgotowane, ponieważ mogą stracić cenne składniki.
Zgodnie z zaleceniami, ciężarne powinny spożywać w II i III trymestrze ok. 500 g warzyw i 400 g owoców. Ich asortyment powinien być urozmaicony, aby dostarczały wszystkich niezbędnych witamin, minerałów i innych związków.
Dobrze jest jeść także produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają bardzo korzystny wpływ m.in. na rozwój układu nerwowego dziecka. Znaleźć je można między innymi w rybach. Trzeba jednak pamiętać, że obecnie wiele ryb zawiera spore ilości rtęci, dlatego zaleca się, by nie spożywać ich więcej niż 100 g tygodniowo.
Według specjalistów, w ciąży powinno się raczej unikać serów pleśniowych (głównie z niebieską pleśnią), ze względu na obecność bakterii i grzybów, aby uniknąć infekcji. Największym zagrożeniem mogą być bakterie z rodzaju Listeria, wywołujące listeriozę.
Dieta stosowana podczas ciąży może się kojarzyć przede wszystkim z produktami zawierającymi witaminy. Często panie uciekają się jednak do suplementów. Witaminy i przeciwutleniacze są natomiast najlepiej przyswajalne z żywności. Co więcej, wiele składników suplementów wchodzi w reakcje z pokarmami i innymi lekami, co może nieść ze sobą zagrożenie dla zdrowia. W przeciwieństwie do leków, preparaty te przeważnie nie są testowane w badaniach klinicznych. Dlatego stosowanie każdego suplementu w czasie ciąży powinno się skonsultować z lekarzem.
Co z ciążowymi zachciankami? Do przyjęcia! We wszystkim trzeba mieć umiar. Szczególnie jeżeli mowa o słodyczach. Glukoza jest istotna dla dziecka, ale ważne jest jednak, by nie zastępować słodyczami innych pokarmów
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl