Składniki
(na 10 ciasteczek):
– 1 niewielki batat
– 75 ml oleju kokosowego
– 2 łyżeczki kakao
– 5 łyżek mąki jaglanej
– 3 łyżki mąki kokosowej
– 50 g wiórków kokosowych
– 150 ml mleczka kokosowego
– 1 żółtko
– erytrytol
– 1 łyżeczka żelatyny lub agar
– szczypta proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Batata ugotować i pozostawić do ostygnięcia. W naczyniu umieścić mąkę kokosową, jaglaną, erytrytol, olej kokosowy i wiórki kokosowe, dodać batata, proszek do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
Gotowe ciasto rozwałkować (grubość około 0,5 cm) i wyciąć szklanką lub kieliszkiem ciasteczka. Umieścić na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Mleczko kokosowe połączyć z erytrytolem i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną, umieścić w lodówce na około 20 – 30 minut. Kiedy masa zacznie tężeć, nakładać po łyżce na zimne ciastko i przykrywać drugim, a następnie umieścić w lodówce na około 2 – 3 godziny.
Kaloryczność (1 sztuki): 147 kcal
Białko: 2 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 10 g