Niczym będą nasze kuchenne wojaże, gdy danie, które przyrządzimy nie będzie miało odpowiedniego smaku. Wyrazistość dania tkwi jednak w odpowiednich przyprawach. Wśród nich prym wiodą zioła prowansalskie, oregano i bazylia
Lebiodka pospolita powinna stać na honorowym miejscu w każdej kuchni. Mowa oczywiście o oregano, które zazwyczaj kojarzy się z pizzą. Na pizzie świat się jednak nie kończy. Oregano równie dobrze sprawdza się w połączeniu ze świeżymi pomidorami, wołowiną, jagnięciną, cielęciną, rybami, dynią, ziemniakami czy cukinią. Można go także dodać do sosu winegret. Jak widać, pomysłów na niepozorne oregano jest wiele. Oprócz walorów smakowych ma ono także wpływ na nasze zdrowie. Korzystnie działa na układ trawienny, niweluje wzdęcia i nerwicę żołądka. Pomaga również w ochronie systemu odpornościowego i zwalczaniu bakterii.
Kolejna na liście niezbędników jest bazylia, a więc niezastąpiony składnik dań kuchni śródziemnomorskiej. Nie oznacza to jednak, że nie wolno jej używać do polskich dań. Można, a nawet trzeba to robić! Poza wydzielaniem korzenno-balsamicznego aromatu wspomaga trawinie i stymuluje układ odpornościowy do odpowiedniej pracy. Można jej użyć do twarożku, omletów, zup, dań mięsnych oraz rybnych. Wyśmienicie smakuje ze świeżymi pomidorami oraz jako dodatek do potraw z makaronem. Doskonale aromatyzuje zupy, sałatki oraz masło ziołowe.
Nie można zapomnieć też o ziołach prowansalskich. To tradycyjna kompozycja ziół (bazylia, majeranek, rozmaryn, cząber, szałwia, tymianek, oregano i mięta) o niezwykłym aromacie i licznych zaletach kulinarnych. Warto ich użyć szczególnie do przyprawiania tłustych i ciężkostrawnych potraw. Świetnie wzbogacają również zupy, sosy ziołowe, sałatki, twarogi, a także potrawy z ryb, drobiu czy warzyw. Jak wpływają na nasze zdrowie? Korzystnie oddziałują oczywiście na nasz układ trawienny i, co ważne, niwelują skutki przejedzenia. Polecane są także przy diecie bezsolnej, ponieważ świetnie aromatyzują potrawy i nadają im niepowtarzalny smaku.
Źródło: www.prasoweinfo.pl