Kluczem do zdrowego uzębienia jest prawidłowa higiena jamy ustnej. Ale czy tylko? Nie zapominajmy, że w walce z próchnicą także dieta może zdziałać cuda i być ogromnym sprzymierzeńcem naszego uśmiechu. Wyjaśniamy, co warto wiedzieć o próchnicy i jakie produkty będą najlepiej służyć naszym zębom w walce z nią.
Próchnica – co musisz o niej wiedzieć?
Jak wynika z danych Ministerstwa Zdrowia, problemy z próchnicą ma nawet 99,9% dorosłych Polaków w wieku 35-44 lat. Niestety jest to także jedna z najwyższych statystyk w całej Europie.
Próchnica powoduje demineralizację i rozpad twardych tkanek naszych zębów. Na jej rozwój ma wpływ indywidualna podatność zęba, która zależy np. od jego budowy, występowania bakterii próchnicotwórczych, które bytują w jamie ustnej czy cukrów pochodzenia pokarmowego, przez które bakterie te mogą się rozwijać.
Czego potrzebują nasze zęby?
Jak wiemy, właściwa dieta, oparta w dużej mierze na owocach i warzywach pozytywnie wpływa na naszą sylwetkę, zdrowie organizmu i promienny wygląd cery. Chcemy wyglądać młodo, czuć przypływ sił witalnych i mieć dużo energii – dzięki aktywności fizycznej i odpowiedniemu odżywianiu możemy to osiągnąć.
Ale dieta czyli to, co codziennie znajduje się na naszym talerzu, jest skuteczna także w walce z próchnicą i pomaga w utrzymaniu ładnych, zdrowych zębów bez przebarwień. Chcąc jak najlepiej pomóc swoim zębom, w naszej diecie warto zadbać o obecność witamin: C, A, D, E, a także tych z grupy B.
Surowe warzywa – chrup na zdrowie!
Jedzone na surowo marchewki, seler naciowy, rzodkiewka czy kalarepa w naturalny sposób usuwają osad i płytkę nazębną, chroniąc przed próchnicą i chorobami przyzębia. Ich zaletą jest również to, że nie narażają szkliwa zębów na szkodliwe działanie kwasów i cukrów. Chrupane na surowo zamiast słodyczy, stanowią świetną przekąskę – korzystną dla zębów, jak i dla figury.
Pełnoziarniste pieczywo – nasze zęby będą wdzięczne
Chleby, bułki, bagietki – jeśli tylko wybierzemy te z pełnego ziarna, dostarczymy zębom m.in. magnezu, który zapobiega próchnicy. W ziarnach zbóż znajduje się też fosfor, mający kluczowe znaczenie w procesie mineralizacji zębów (czyli tworzenia się warstwy minerałów na powierzchni szkliwa). Spożywanie razowego pieczywa zwiększa też produkcję śliny, co działa ochronnie na zęby i pomaga w usuwaniu z nich resztek pokarmu.
Nie zapominaj o fluorze
Działanie przeciwpróchnicowe wykazuje także fluor, który w dużej ilości zawarty jest np. w pokarmach (np. w herbacie) i wzmacnia on powierzchnię szkliwa. Bardzo dobre właściwości przeciwpróchnicowe wykazuje ksylitol – naturalny słodzik z brzozy, który hamując rozwój bakterii wykazuje działanie ochronne.
Joanna Drygiel, dietetyk: – Pamiętajmy także, że na twardość i wytrzymałość naszych zębów bardzo duży wpływ ma witamina D (ma to znaczenie w okresie wytwarzania się zębów), zawarta np. w tłustych morskich rybach czy jajach. Z kolei witamina C wzmacnia stan dziąseł, naczynia krwionośne i działa antybakteryjnie – znajdziemy ją np. w pomidorach, papryce, natce pietruszki i owocach jagodowych. W walce z próchnicą i bakteriami nie zapominajmy też o witaminie A, której najwięcej znajduje się w serach żółtych, żółtkach jaj oraz pomarańczowych i czerwonych warzywach (dynia, marchewka).
Stosując się do powyższych wskazówek i przestrzegając podstawowych zasad higieny jamy ustnej, z pewnością będziemy mogli dumnie prezentować uśmiech, w którym nie ma miejsca dla próchnicy.
Źródło: 38 PR