Dietetyczne muffiny na bazie jaj, warzyw i mąki orzechowej. Są szybkie w przygotowaniu, rewelacyjnie smakują, zawierają sporo protein, a jedna sztuka to zaledwie 50 kcal! Co więcej, z łatwością można je zabrać np. do pracy czy szkoły.
Składniki (na 6 muffinów):
– 4 białka
– 2 całe jaja
– 1 łyżka mąki orzechowej (można ją zastąpić otrębami)
– 8 pomidorów koktajlowych
– 1/2 czerwonej papryki
– 1 łyżeczka siemienia lnianego
– cebula dymka
– 1/2 pęczka pietruszki
– 50 g sałaty rukoli
– kilka listków świeżej bazylii
– 1 ząbek czosnku
– biały pieprz, oregano, szczypta soli
Przygotowanie:
Białka ubić na pianę. W misce połączyć mąkę, żółtka jaj, posiekaną sałatę, czosnek, cebulę, bazylię, pietruszkę i siemię lniane. Dodać pianę z białek i dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny posmarować odrobiną oleju kokosowego i umieścić w nich pokrojonego pomidora i paprykę. Zalać masą do 3/4 wysokości. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni Celsjusza i piec przez około 8 – 10 minut.
Kaloryczność (1 sztuki): 50 kcal
Białko: 5 g
Tłuszcz: 2,5 g
Węglowodany: 2 g