Banalnie proste, błyskawiczne w przygotowaniu, wysokoproteinowe i co najważniejsze – dietetyczne Raffaello! Ma nieco inną teksturę, ale jest pyszne, słodkie i prawie wcale nie zawiera węglowodanów… Co Wy na taką przekąskę?
Składniki (na około 12 sztuk):
– 250 g półtłustego twarogu
– 30 g wiórek kokosowych
– 2 – 3 krople migdałowego aromatu do ciasta
– 2 łyżki ksylitolu
– 15 – 20 g żelatyny spożywczej
– 30 – 40 ml wody
Przygotowanie:
Wiele osób narzeka na smak stewii, więc tym razem użyłem ksylitolu (choć stewia również świetnie się sprawdzi!).
Ksylitol rozgnieść widelcem, posypać twaróg, dodać aromat migdałowy i wymieszać na jednolitą masę. W 30 – 40 ml gorącej wody rozpuścić żelatynę, dodać do masy twarogowej i wymieszać do uzyskania lepkiej konsystencji. Zwilżyć dłonie, uformować niewielkie kulki (nie muszą mieć idealnego kształtu), a następnie obtaczać je we wiórkach kokosowych.
Na koniec odstawić do lodówki na około 1 – 2 godziny, aż żelatyna zwiąże twaróg.
Oczywiście w środku można umieścić migdały albo masło migdałowe, dodać dowolne przyprawy (np. cynamon), a nawet użyć posiekanych orzechów włoskich zamiast wiórek kokosowych.
Kaloryczność (1 sztuki): 56 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 2 g
Węglowodany: 1,5 g