Składniki (na 6 porcji):
– 200 g sera mascarpone light
– 200 g sera ricotta light
– 1 żółtko
– 25 ml amaretto
– 25 ml whisky
– 3/4 filiżanki espresso
– około 10 biszkoptów bezcukrowych eko
– 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– 250 ml wody
– 100 ml mleka
– 1 łyżeczka naturalnego kakao
– szczypta cynamonu
– 20-25 tabletek stewii
– 2 łyżki stołowej żelatyny w proszku
– wanilia w proszku
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z rozgniecioną stewią (około 15 tabletek), dodać do połączonych serków, podlać 100 ml letniej wody, ubijać wtłaczając dużo powietrza. Dodać 1 1/2 łyżki stołowej żelatyny rozpuszczonej w odrobinie gorącej wodzie i ponownie dokładnie wymieszać. 100 ml wody wymieszać z mlekiem, zagotować, dodać wanilię, rozgniecioną stewią (7-8 tabletek), pozostałą część żelatyny i mąkę kukurydzianą, nieustannie mieszać do uzyskania formy budyniu. Esspresso połączyć z whisky i amaretto, maczać biszkopty. Ułożyć je na spodzie foremki, zalać waniliową masą budyniową, a następnie masą serową. Posypać kakao i cynamonem. Pozostawić na kilka godzin w lodówce. Tiramisu można posypać odrobiną tartej, gorzkiej czekolady.
Kaloryczność (1 porcji): 144 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 12 g