Oto przepis na nieco „odchudzony”, dietetyczny piernik. Smakuje znakomicie! Jeśli nie liczycie kalorii, możecie polać go np. gorzką czekoladą.
Składniki:
– filiżanka otrębów owsianych
– 3 białka
– 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 2 łyżki kefiru
– odrobina proszku do pieczenia
– cynamon
– kakao
– przyprawa do piernika, stewia
Przygotowanie:
Otręby zmiksować w blenderze na proszek, dodać mąkę, rozgniecioną stewię (proponuję około 12 – 15 tabletek), proszek do pieczenia, cynamon, kakao i przyprawę do piernika, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać białka, kefir oraz olej kokosowy, zmiksować na jednolitą masę. Foremkę (25 cm x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować odrobiną oleju kokosowego. Wylać masę i piec w piekarniku przez około 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (do suchego patyczka). Następnie pozostawić ciasto do ostygnięcia i posypać kakao.
Kaloryczność (całego piernika): 532 kcal
Białko: 27 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 70 g
oprac. Jacek Bilczyński