Jesień nie musi być nudna. Za nami letnie warzywa sezonowe, minął nawet październikowy czas dyni. Wciąż jednak pod ręką mamy buraki, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań głównych czy… nietypowy dip podczas imprezy!
Jesień może i bywa ponura, ale nie powinna blokować naszej kreatywności w kuchni. To doskonały moment, w którym najmłodsi mogą odkryć, że marchewka, burak czy dynia nie są jedynie niesmacznym warzywem, ale odpowiednio podane, kryją w sobie niesamowite smaki i aromaty. Tej jesieni zaserwuj swojej rodzinie i znajomym potrawy pełne witamin i składników odżywczych, o których będą pamiętać jeszcze w długie zimowe wieczory.
Przykład? Ten pikantny dip z pieczonych buraczków! Będzie doskonałym sposobem na wprowadzenie tradycyjnych czerwonych warzyw nie tylko do diety rodziny, ale również na imprezy. Przygotowując dip samodzielnie masz gwarancję, że nie będzie bombą kaloryczną, naładowaną „E” i wielokrotnie przetwarzanymi półproduktami.
Składniki:
- 4 duże buraki
- szczypta zmielonego kminku
- 300 g ciecieżycy
- 30 ml soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml tahini
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g sera feta
- pieczywo pełnoziarniste
- sól i pieprz
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
Źródło przepisu: Quanta Media