A gdyby tak wprowadzić do swojej kuchni egipskie przysmaki? Dzisiaj proponujemy egipskie ciastka z daktylami
Najlepsze daktyle na świecie rosną w oazach na pustyni Sahara. Są wilgotne, ogromne, słodkie i aromatyczne. Tak jakby chciały bogactwem swojego smaku rzucić wyzwanie surowej pustce pustyni. Takie daktyle kupowałam na targowiskach w Tunezji, Maroku i Egipcie. I z takich upiekłam moje ciastka.
Egipskie ciastka z daktylami:
– 2 banany
– pół jabłka
– 1 łyżeczka cynamonu
– ćwierć łyżeczki kardamonu
– 1 łyżeczka kurkumy
– 5 łyżek płatków owsianych
– 5 łyżki płatków jaglanych
– 2 łyżki sezamu
– garść nasion słonecznika
– garść nasion dyni
– 5 łyżek migdałów z grubsza posiekanych
– 7 daktyli pokrojonych w paseczki
Banany rozgnieć widelcem, wymieszaj z jabłkiem startym ze skórką na tarce na grubych oczkach. Dodaj przyprawy, wymieszaj, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie.
Na blasze rozłóż papier do pieczenia, łyżką z pomocą palców formuj małe placuszki, ułóż je na blasze, piecz w 180 stopniach przez 35 minut.
Źródło: „Szczęśliwe garnki EXTRA”, Beata Pawlikowska, Edipresse Książki
fot. Beata Pawlikowska