Fot. Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Ta przystawka cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Każda porcja stanowi samodzielną kompozycję i dobrze nadaje się na zgrabną, elegancką przystawkę. Dojrzałe, soczyste figi, orzechy, szynka parmeńska i prosty sos czekoladowy to idealne połączenie
Słoność mięsa doskonale podkreśla wytrawny smak czekolady. Mniej oczywistym dodatkiem jest tu dynia, która jednak bardzo dobrze sprawdza się jako podstawka pod soczystą figę. Okrągłe, zgrabne placuszki uzyskasz tylko z dyni piżmowej, ale jeśli nie masz jej pod ręką, możesz przygotować purée z upieczonej dyni, z dodatkiem odrobiny masła i śmietany.
2-4 porcje
- 1/3 dyni piżmowej
8 świeżych fig
8 plasterków prosciutto
garść orzechów włoskich
kilkanaście listków świeżej mięty
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka nierafinowanego oleju kokosowego plus olej kokosowy do smażenia
pieprz
sól - Od górnej części dyni piżmowej (czyli części bez gniazda nasiennego) odkrój osiem plastrów o grubości ok. 0,5 cm.
- Na patelni rozgrzej tyle oleju kokosowego, by dokładnie pokrył dno. Smaż plastry do momentu, aż zrumienią się z obydwu stron. Usmażone odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- W tym czasie rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego w kąpieli wodnej (czyli w naczyniu zawieszonym nad garnkiem z wrzątkiem w taki sposób, by dno garnka nie dotykało tafli wody).
- Figi ponacinaj na krzyż od góry i rozchyl ich cząstki. Owiń każdą figę plasterkiem prosciutto.
- Na talerzu ułóż plaster dyni i oprósz go pieprzem i ewentualnie solą. Na plastrze dyni ułóż figę z szynką. Dodaj trochę orzechów włoskich i udekoruj całość rozpuszczoną czekoladą. Na koniec dodaj miętę.
- Możesz podać taką przystawkę pojedynczo na talerzu albo ułożyć na jednym półmisku kilka sztuk.
Przepis pochodzi z książki Szymona Kubickiego Facet i Kuchnia. Smacznie, kreatywnie i bez glutenu, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego 24 września. Fotografia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka/Facet i Kuchnia.