Składniki (na około 5 sztuk – 1 sztuka= 1 porcja):
• Płatki owsiane górskie – 0.75 szklanki
• 1 jajko
• Ksylitol – 1-2 łyżek
• Sezam 1 łyżka
• Maliny/borówki/truskawki – 1 garść (owoce dowolne sezonowe)
• Jogurt naturalny – Okło 0.5 szklanki
• Cynamon 0.5 łyżeczki
Sposób przygotowania:
0.5 szklanki płatków owsianych zmiksować przy pomocy blendera na mąkę. W misce wymieszać suche składniki. Dodać do nich jajko, jogurt oraz ulubione owoce. Całość starannie wymieszać. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na muffiny (do papierowych papilotek może przywrzeć, ze względu na brak tłuszczu). Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 25-30 minut, aż babeczki się zarumienia i zwiążą. Muffiny ostudzić na metalowej kratce.
Źródło: drBarbara.pl | nominowana przez Mobile Trends Awards do NAJLEPSZEGO PROJEKTU 2015 w kategorii sport i zdrowie