Lubicie od czasu do czasu zaszaleć ze słodyczami? Mam dobrą wiadomość – możecie to zrobić bez szkody dla sylwetki. Oto przepis na jedno z najpopularniejszych ciasteczek w wersji fit!
Dietetyczne oreo
Składniki:
– 80 g mąki kokosowej
– 6 – 7 łyżek erytrytolu
– 50 ml mleka kokosowego
– 1 żółtko
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1 łyżka naturalnego kakao
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 łyżeczki żelatyny (lub agar)
– 25 – 30 ml wody
– ekstrakt wanilii
Przygotowanie:
Żółtko utrzeć z erytrytolem, dodać mąkę, kakao, olej kokosowy, proszek do pieczenia i 1 łyżeczkę mleka kokosowego. Wyrobić ciasto – powinno mieć gliniastą konsystencję (w razie konieczności podlać odrobiną wody). Folię aluminiową lub papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju kokosowego, a następnie wyłożyć ciasto i rozwałkować na na grubość około 0,5 cm. Wyciąć kieliszkiem lub niewielką szklanką kółka, zdjąć nadmiar ciasta, a następnie piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 8 – 10 minut. Homogenizowany twarożek umieścić w misce, dodać mleko kokosowe, erytrytol, ekstrakt waniliowy i żelatynę rozpuszczoną w 25 – 30 ml gorącej wody. Składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Nakładać porcję waniliowego kremu na ciastko i przykrywać drugim. Gotowe oreo odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Kaloryczność: 51 kcal
Białko: 3 g
Tłuszcz: 3,5 g
Węglowodany: 2 g
Jacek Bilczyński