Składniki:
– 2 żółtka
– 3 białka
– 50 ml mleka migdałowego
– 60 g mąki kokosowej
– kilka kropli aromatu waniliowego
– kilka kropli aromatu migdałowego
– szczypta proszku do pieczenia
– 2 łyżki erytrytolu
– 1 łyżka mleka kokosowego
– 2 łyżki lekkiego twarożku homogenizowanego
– 50 g truskawek
– 1/2 granatu
– 30 g borówek amerykańskich
Przygotowanie:
Twarożek połączyć z mlekiem kokosowym i 1 – 2 kroplami aromatu migdałowego, dokładnie wymieszać, przełożyć do rękawa do dekoracji albo woreczka jednorazowego i odstawić do lodówki na około 30 minut.
Żółtka utrzeć z erytrytolem i 1 – 2 kroplami aromatu waniliowego, dodać mleko kokosowe, proszek do pieczenia, mąkę kokosową oraz ubite na pianę białka. Z powstałej masy usmażyć gofry (przy użyciu gofrownicy – można odrobinę posmarować ją olejem kokosowym).
Gotowe gofry odstawić na kilka minut do ostygnięcia, udekorować zimną masą twarożkowo-kokosową posypać owocami granatu i udekorować pokrojonymi truskawkami i borówkami.