Ziemniaki, które stanowią podstawę polskiej kuchni nie są takie złe jak często się o nich mówi. Mogą być znakomitym składnikiem posiłku potreningowego, nawet w okresie walki z dodatkowymi kilogramami. Oto prosty i szybki pomysł na taki posiłek.
Składniki:
– 120 g polędwiczek z indyka
– 1 duży ziemniak
– 1 niewielka marchewka
– 1/2 cukinii
– 100 g mrożonej fasolki szparagowej
– 2-3 kwiaty brokuła
– 2 łyżki kukurydzy konserwowej
– zioła prowansalskie, czarny pieprz, szczypta soli
– 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
Patelnię rozgrzać i dodać odrobinę olej kokosowy (w przypadku dobrej patelni teflonowej, olej można pominąć). Dodać polędwiczki z indyka oraz pokrojonego w cienkie plastry ziemniaka (można wstępnie je podgotować), smażyć przez około 2 minuty. Dodać mrożoną fasolkę i smażyć pod przykryciem przez 2-3 minut mieszając co kilka chwil. Następnie dodać pokrojoną i zblanszowaną marchewkę, cukinię, zblanszowane kawałki brokuła oraz kukurydzę, doprawić i smażyć przez około 3-4 minuty nieustannie mieszając.
Kaloryczność: 322 kcal
Białko: 25 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 42 g