By dieta była skuteczniejsza często poleca się przeplatanie jej okresami swobodnego spożywania pokarmów. Jednak jak długie powinny być interwały? Australijscy naukowcy sugerują, że nawet dwutygodniowe
Przejście na dietę to wyzwanie dla długodystansowców, bo te krótkotrwałe przynoszą jeszcze krótsze efekty, w dodatku czasami wyniszczając organizm. Nie ma jednak nic gorszego niż przekonanie się po roku wyrzeczeń, że efekty są marne. Jak upewnić się, że zrzucimy więcej kilogramów? Robiąc dłuższe przerwy w diecie.
Ta niecodzienna odpowiedź płynie z odległej Tasmanii, gdzie australijscy badacze przeprowadzili długotrwałe badanie na dwóch grupach mężczyzn cierpiących na otyłość. Jedna grupa przez 16 tygodni przyjmowała średnio o jedną trzecią kalorii mniej, a druga robiła to dwukrotnie dłużej, ponieważ każde dwa tygodnie diety były przeplatane z dwoma tygodniami standardowego spożycia.
Efekty były zaskakujące: członkowie drugiej grupy nie tylko schudli znacznie bardziej, ale też po zakończeniu diety mieli mniejszą tendencję do przybierania na wadze! W obu próbach uczestnicy badania tracili na wadze, ale w grupie „przerywanej” panowie chudli bardziej, a pół roku po zakończeniu badania ich waga była średnio o 8 kg niższa niż w drugiej grupie. To niecodzienne odkrycie wskazuje, że długość przerwy może mieć znaczenie.
– Rośnie dorobek naukowy, wskazujący, że diety z krótkimi interwałami, od jednego do siedmiu dni, nie są bardziej skuteczne niż diety ciągłe. Wydaje się, że nasze odstępy okazały się kluczowe w osiągnięciu sukcesu – tłumaczy prof. Nuala Byrne.
Dlaczego? Gdy nasz organizm zaczyna regularnie otrzymywać mniej pożywienia, zmienia się metabolizm. Mamy do czynienia z tzw. adaptacją termogenezy, a więc ograniczeniu spalania tłuszczu. Innymi słowy: nasz organizm zaczyna oszczędzać tłuszcz z racji mniejszej ilości pożywienia, gdy my chcemy go spalać. To mechanizm przetrwania, który był potrzebny w okresach ograniczonej dostępności pożywienia. Wprowadzenie odpowiednio długich przerw w diecie sprawia, że ten system „obrony przed spalaniem” jest minimalizowany.
Oczywiście konieczne są dalsze badania nad długością przerw w diecie.
Źródło: International Journal for Obesity