Mała, niewinna, stojąca w kącie miska na owoce może się okazać niezwykle ważna dla zdrowego żywienia. Jej skuteczność zbadali naukowcy
Miska, w której leżeć będą owoce pozwoli nam lepiej się odżywiać. Brzmi irracjonalnie, jednak dzięki niej wspomniane owoce wydają się być bardziej atrakcyjne i dostępne. Mając je w zasięgu ręki sięgniemy po nie chętniej niż w przypadku, gdyby leżały na dnie lodówki.
Jak pokazują badania poświęcone zachowaniom związanym ze zdrowym odżywianiem, osoby jedzą odpowiednie produkty, gdy restauracje, sklepy spożywcze, kafeterie czy choćby małżonkowie wystawiają je w odpowiedni sposób sprawiając, że są łatwo dostępne. Trzy kluczowe czynniki sprawiające, że chętniej sięga się po zdrowe pokarmy to właśnie dostępność, atrakcyjność i oczywistość wyboru.
Badanie opublikowane w „Psychology and Marketing” wykazało, że umieszczenie owoców w ładnej misce, np. obok kluczyków do samochodu, sprawia, że sięgnięcie po banana czy jabłko jest nagle bardziej naturalne, atrakcyjne i właściwe niż zjedzenie czekoladowego ciastka albo chipsów.
Z kolei David Wolfe, ekspert ds. zdrowego odżywiania i autor książki Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości zachęca, aby kuchenną miskę wypełnić tzw. superżywnością.
– Spożywanie superżywności znacznie ułatwia osiągnięcie idealnej wagi, utrzymanie diety i nabranie nowych nawyków żywieniowych. Superżywność ułatwi detoksykację organizmu i wprowadzi nas w świat zdrowej żywności – bez udziału silnej woli! Ponadto superżywność eliminuje konieczność przyjmowania syntetycznych suplementów witaminowych i mineralnych – przekonuje Wolfe i jako przykłady superpokarmów, które warto pogryzać, wymienia jagody goji, surowe ziarna kakaowca czy orzechy kokosowe.
Źródło: prasoweinfo.pl