Nowa pora roku to także nieco inne oczekiwania naszego organizmu. Należy mu zapewnić wystarczające i wartościowe pokłady energii. Jest to możliwe dzięki odpowiednio przygotowanym posiłkom
Skoro przygotowania do lata rozpoczęliśmy już wiosną to równie dobrze możemy szykować się do jesieni. Nie da się jednak ukryć, że myśl o zbliżających się upałach mobilizowała nas znacznie bardziej niż zbliżający się chłód. Postępowaliśmy inaczej, aby sprowadzić organizm na właściwe tory, poprawić formę, a także samopoczucie. Jest jednak coś, co łączy wszystkie te elementy. To lekkość. Jesień to pora roku, w czasie której nasz organizm potrzebuje jeszcze więcej składników odżywczych pochodzących z odpowiednio skomponowanych posiłków.
Jeśli zatem kilka miesięcy temu byliśmy w stanie wybierać takie składniki to możemy się na nie zdecydować również teraz. Wybierajmy je tak, aby nas odpowiednio odżywiły, a przy okazji były lekkie i wygodne. Taka kombinacja prawidłowego odżywiania i fizyczna aktywność zagwarantują sukces, zdrowie fizyczne i psychiczne. Wprowadzenie drobnych zmian, a często pozostanie przy nawykach z lata sprawi, że każdy posiłek stanie się lekki i pożywniejszy niż zwykle.
Ciągły brak czasu sprawia, że zamiast dobrze przygotowanego i dobranego śniadania decydujemy się przyrządzić szybką jajecznicę na boczku, a w ramach obiadu podsmażamy schabowego na głębokim oleju. Te posiłki nie są jednak dla naszego organizmu ani dobre, ani też lekkie. Zamiast nich warto wykorzystać świeże warzywa i owoce, a także połączyć je z sycącymi produktami zbożowymi, np. płatkami kukurydzianymi.
Płatki kukurydziane mogą być jedzone nie tylko z mlekiem czy jogurtem. Choć to idealny sposób na szybkie śniadanie to mogą nam one posłużyć do przygotowania lekkich i zdrowych posiłków na cały dzień. Pokruszone płatki świetnie sprawdzają się np. jako panierka do ulubionego mięsa, a w odróżnieniu od bułki tartej nie zawierają takiej ilości tłuszczu, a poza węglowodanami prostymi mogą się pochwalić kilkoma innymi i znacznie zdrowszymi składnikami.
Ten produkt jest także przydatny podczas przygotowywania słodkich przekąsek. Płatków kukurydzianych można użyć do wyrobu domowych deserów. Wszystko dzięki łączeniu ich z sezonowymi owocami i jogurtem. Sprawdzają się także przy robieniu ciasteczek, batonów czy spodów do ciast! Dodatkową zaletą jest fakt, że oprócz zastąpienia innych wysokokalorycznych składników, dodadzą one łakociom przyjemnego efektu chrupkości.
Źródło: Synertime