Składniki:
– 4 niewielkie kromki pieczywa z pełnego ziarna
– 150 g polędwicy wołowej
– 2 plasterki czerwonego grejpfruta
– plasterek pomidora
– garść sałaty rukoli
– 2 plasterki awokado
– 1/4 niewielkiej, czerwonej papryki
– 1 ogórek kiszony
– 1 limonka
– 1 łyżeczka keczupu
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 czerwonej cebuli
– biały pieprz, szczypta soli, bazylia, 1/4 papryczki chilli
– 2 winogrona do dekoracji
Przygotowanie:
Wołowinę zmielić w maszynce (lub poprosić o zmielenie w sklepie), dodać sok z limonki, biały pieprz, sól, bazylię oraz drobno posiekaną papryczkę chilli, czosnek i cebulę. Dokładnie wymieszać, a następnie uformować kotlety. Usmażyć na elektrycznym grillu (jeśli go nie posiadacie, możecie skorzystać z typowej patelni z dodatkiem oleju kokosowego). Pieczywo podgrzać, umieszczając na grillu/patelni na około 30 sekund. Na ciepłym pieczywie umieścić plasterek grejpfruta oraz mięso. Na jedną kanapkę dodać pokrojonego w paski ogórka, sałatę rukolę oraz plasterki awokado. Na drugą kanapkę, plasterek pomidora, czerwoną paprykę oraz keczup. Przykryć obie kanapki drugą częścią pieczywa, spiąć wykałaczką i nabić na nią winogrona.
Kaloryczność (całego przepisu): 471 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 68 g