Przetwory rzadko są naprawdę fit. A to cukier, a to wartości odżywcze uciekające przy pasteryzacji. To prawda, a jednak trudno sobie wyobrazić zimę bez tego smaku. Więc jeśli lubisz jabłko z cynamonem, ten przepis jest dla ciebie!
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 250 g rodzynek (można mieszać odmiany)
- 1 łyżka cynamonu
- pół szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z połowy cytryny
Wybór odmiany jabłek zdecyduje o smaku konfitury, ponieważ w przepisie cukru jest stosunkowo niewiele. Im słodsze jabłka, tym słodszy produkt otrzymamy. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w cienkie kawałki (jabłka można też zetrzeć na tarce).
Następnie do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Smażymy na małym ogniu, często mieszając. Kiedy jabłka będą wystarczająco miękkie, dodajemy rodzynki i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Gotową, jeszcze ciepłą konfiturę przekładamy do słoików i poddajemy procesowi pasteryzacji przez ok. 30 minut. Konfiturę możemy przechowywać w domowej spiżarce i otworzyć kiedy tylko będziemy mieć na nią ochotę!
Źródło: 38 PR / własne