Konopie znali już starożytni i chętnie z nich korzystali. Co takiego tkwi w tej roślinie, że jest ceniona od tak dawna? To nie tylko źródło białka, ale i wielu innych składników ważnych dla organizmu
Starożytni Chińczycy uważali je za święte. Konopie należały bowiem do pięciu najbardziej poważanych i cenionych roślin. Trafiły do tego grona przede wszystkim ze względu na swoje niezwykłe właściwości. Cannabis sativa bo tak brzmi jej łacińska nazwa, była najczęściej uprawianą rośliną naszej planety, oraz źródłem tysięcy produktów. Z poszczególnych części konopi wytwarzano: włókno na tkaniny, olej opałowy, papier oraz leki. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości odżywcze była także jednym z bardziej cenionych produktów spożywczych, stanowiła cenne źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, lepszego niż soja i porównywalnego do mięsa.
Popularność straciła w ubiegłym stuleciu. Wszystko przez jej nielegalną odmianę, która ma działanie narkotyczne. Wiele osób w ogóle nie odróżniało, a nawet nadal nie odróżnia tych dwóch produktów. Mimo, że konopia przemysłowa jest w pełni legalna to kojarzy się negatywnie. Nic zatem dziwnego, że w pewnym momencie zupełnie zaniechano jej uprawy. Obecne trendy są jednak dla niej bardzo łaskawe, a konopia pojawia się nie tylko jako składnik diety, ale i występuje w kosmetologii.
Nasiona konopi zaliczane są do tzw. żywności super foods. Miano to zyskały ze względu na wysoką zawartość oraz idealne proporcje kwasów omega-6 do omega-3 oraz aminokwasów, co sprawia, że są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Oprócz tego są także bogactwem witamin i minerałów. Nasiona konopi przemysłowej zawierają spore ilości witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu oraz magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem, tym samym zachowując ich prozdrowotne właściwości.
Białko zawarte w nasionach jest porównywalne do białek zwierzęcych, ale nie dostarcza złego cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona konopi charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
Źródło: BI GROUP