Buraki są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Można się o tym przekonać próbując na przykład kremu buraczanego z gruszką
KREM BURACZANY Z GRUSZKĄ
- 5 buraków
- mały seler
- gruszka
- korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- przyprawy: liść laurowy, kminek, tymianek, majeranek, pieprz, kurkuma
Nieobrane buraki ugotowałam. Seler, marchewki, korzeń pietruszki umyłam, pocięłam i wrzuciłam na wrzątek (w osobnym garnku). Dodałam liść laurowy, tymianek i kminek. Gdy buraki były miękkie wyjęłam je z wody, obrałam, a następnie pokroiłam i dodałam do wywaru z pozostałymi warzywami. Do garnka dołożyłam pokrojoną gruszkę i czosnek oraz przyprawy: majeranek, kurkumę i pieprz. Wszystko gotowałam jeszcze kilka minut. Następnie zmiksowałam. Dodałam łyżkę soku z cytryny i na koniec wymieszałam.
Emilia Zielonka