Gdy za oknem jest naprawdę nieprzyjemnie warto pomyśleć nie tylko o cieplejszym ubraniu, ale także o innej diecie. To idealny czas, aby postawić na kaszę
Kasza jest świetnym produktem na chłodne dni. Nie dość, że jest bardzo pożywna to też dzięki niej można przygotować wiele zdrowych przysmaków. Zawiera sporo węglowodanów złożonych oraz błonnika, więc staje się dobrą opcją dla osób dbających o smukłą sylwetkę, a także tych chcących zrzucić zbędne kilogramy. Jedząc posiłki na bazie kaszy gryczanej lub jęczmiennej dłużej odczuwamy sytość, dzięki czemu łatwiej jest nam zapanować nad odruchem podjadania pomiędzy posiłkami. Co ważne, kasze są również bardzo zdrowe, ponieważ zawierają duże ilości witamin z grupy B oraz mikro i makroelementów takich jak żelazo, magnez, wapń czy fosfor.
Zajadanie się kaszą pozwala nam też na przyswajanie jej unikalnych wartości. Na odpowiedni kolor skóry i właściwy poziom cholesterolu dobrze wpływa witamina PP, czyli ta, która znajduje się w kaszy jęczmiennej. Kasza gryczana ma dla nas z kolei zupełnie coś innego. Ta, uznawana za najzdrowszą, zawiera m.in. białko, kwas foliowy, cynk, mangan i potas. Powinny się nią raczyć szczególnie kobiety w ciąży i osoby borykające się z chorobami serca. Odpowiedni poziom jodu w organizmie zapewni nam natomiast kasza manna.
Kasza na każdą porę dnia
Sposobów na jej przyrządzenie jest bardzo dużo. Co oznacza, że nie musimy jeść kaszy tylko na obiad czy kolację. Przygodę z tym produktem można zacząć już z samego rana przygotowując ciepłą kaszę mannę. Warto dodać do niej owoce. Mogą to być na przykład gruszki, jabłka lub żurawina. Nie zaszkodzi także szczypta przypraw takich jak cynamon czy kardamon, które działają rozgrzewająco.
Co powiecie na deser z kaszy? Bardzo proszę! Kasza może być dobrą bazą do zrobienia ciasta lub puddingu. Taka słodka przekąska z pewnością przypadnie do gustu nie tylko łasuchom, ale również osobom dbającym o linię. Szczególnie zalecana jest dla osób o obniżonej odporności oraz skłonności do przeziębień.
Kasza jęczmienna lub gryczana będzie znakomitym wyborem podczas obiadu. Można ją podać z mięsem lub gulaszem, ale również nadziewać nią warzywa. Z kaszy gryczanej przyrządzimy natomiast wspaniałe kotlety. Nie dość, że wszystkie te potrawy świetnie smakują to pozwalają także zaspokoić głód na dłużej.
Na kolację warto wybrać coś lekkiego, ale i mającego odpowiednią wartość odżywczą. Dobrze sprawdza się w tym zestawieniu sałatka z kaszy pszennej, którą warto wzbogacić: chudym mięsem, rybą, owocami lub warzywami. Wybór jest dowolny, dlatego stworzenie własnej kombinacji smaków jest jak najbardziej dozwolone. Można wykorzystać na przykład: dynię, cukinię, bakłażana czy buraczki, które z kolei możemy upiec lub zgrillować na patelni. Dzięki aromatom uzyskanym z warzyw nie będziemy musieli dodawać do sałatki intensywnych sosów na bazie majonezu lub oleju, co znacznie obniży kaloryczność dania. Taką sałatkę, zrobioną w większej ilości, możemy też nazajutrz zabrać do pracy jako drugie śniadanie.
Tworząc dania z kaszą w roli głównej można nie tylko wyposażyć nasz organizm w wiele witamin i składników mineralnych, ale i wzbogacić się o ciekawe doznania smakowe.
Źródło: Synertime
Fot. materiały prasowe