Dziś przygotowaliśmy dla Was zdrowe, kruche ciasteczka. Dzięki pełnowartościowym składnikom stają się doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Jedno duże ciasteczko zawiera jedynie około 100 kcal!
Składniki (na około 3-4 duże ciasteczka):
– 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 duża łyżka oleju kokosowego
– 150g lekkie twarogowego serka homogenizowanego
– 1 łyżeczka naturalnego miodu
– 1 żółtko
– 75g jagód
– 150g truskawek
– około 100ml wody
– szczypta soli
– stewia
Przygotowanie
Mąkę, szczyptę soli i rozkruszoną stewię (około 7-10 tabletek) mieszamy na stolnicy. Olej kokosowy rozgrzewamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy na formę kruszonki, dodajemy żółtko i ponownie zagniatamy. Gotową masę owijamy folią i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie placuszki i wylepiamy nimi duże foremki do babeczek (środek pozostawiamy pusty). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie ciepłe babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na pergaminie do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w około 50ml gorącej wody, mieszamy z serkiem i rozkruszoną stewią (około 2-3 tabletki), a następnie odstawiamy na około 15-20 minut. Gotową masę serową umieszczamy w schłodzonych babeczkach. Dodajemy pokrojone truskawki oraz jagody.
Podgrzewamy 50ml wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca), dodajemy miód, mieszamy, a następnie polewamy gotowe babeczki. Ciasteczka umieszczamy na 30 minut w lodówce.
Kaloryczność (Całego przepisu – 3-4 dużych babeczek): 375kcal
Białko: 21g
Tłuszcz: 15g
Węglowodany: 39g