Składniki:
– 50g kaszy gryczanej
– 200g zielonej fasolki (można użyć mrożonej)
– 15g suszonych śliwek
– średniej wielkości filet z piersi kurczaka
– 1/4 czerwonej cebuli
– 1 łyżeczka sezamu
– 10g parmezanu
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 ząbek czosnku
– biały pieprz, curry, suszona pietruszka, sól
Przygotowanie:
Przy użyciu ostrego noża zrobić w mięsie kieszonkę, umieścić w niej pokrojone śliwki i spiąć wykałaczką. Czosnek posiekać, dodać curry, szczyptę soli, musztardę i ocet. Dokładnie wymieszać na formę marynaty, a następnie umieścić w niej mięso. Odstawić do lodówki na 30 minut. Marynowanego kurczaka ze śliwką piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, smarując co 5 minut pozostałą częścią marynaty.
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę umieścić na patelni i podsmaży. Dodać pokrojoną cebulę, doprawić pieprzem i suszoną pietruszką. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Dodać ugotowaną kaszę i tarty parmezan. Wymieszać i pozostawić na ogniu przez 1 minutę.
Kaszę posypać sezamem i umieścić na talerzu wraz z pieczonym mięsem.
Kaloryczność: 457 kcal
Białko: 35g
Tłuszcz: 9g
Węglowodany: 59g